Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ

Τι ξέρω για τα χρώματα; Γιατί έχουμε χρώματα; Πού τα βλέπουμε; Πόσα χρώματα υπάρχουν; Αυτά και άλλα πολλά άρχισαν να λέγονται όταν αρχίσαμε να μιλάμε για τα χρώματα.

Κατόπιν διαβάσαμε τα "Μαγικά χρώματα" της Σ. Ζαραμπούκα,  μάθαμε για τα βασικά χρώματα και τι γίνεται αν τα ανακατέψουμε. Στη συνέχεια γίναμε κι εμείς μαστρο -Τάκηδες.
Κάναμε τον πίνακα των χρωμάτων. Και τους είχα έτοιμο ένα πίνακα με τις βασικές προσμίξεις.


Μπερδέψαμε πλαστελίνες, τέμπερες, κηρομπογιές. Αν προσθέσουμε μαύρο χρώμα, τα χρώματα γίνονται σκοτεινά. Αν πάλι ρίξουμε άσπρο, γίνονται φωτεινά.
Μπορώ λοιπόν να γίνω κι εγώ μεγάλος ζωγράφος; Ας δούμε πώς ζωγραφίζουν οι μεγάλοι ζωγράφοι. Περιηγηθήκαμε σε πινακοθήκες, είδαμε πίνακες στο Google, σχολιάσαμε τις διάφορες τεχνικές,. Κάναμε μια βόλτα στο διάδρομο του σχολείο, όπου υπάρχουν κρεμασμένοι πολλοί πίνακες διαφόρων τεχνικών. Κάθε ζωγράφος έχει τον δικό του τρόπο. Είδαμε στο Youtube ένα βίντεο του Bob Ross πώς ζωγραφίζει και πώς ξεκινάει.

Και ήρθε η ώρα να κάνουμε τους δικούς μας πίνακες. Κάθε μεγάλος ζωγράφος δίνει όνομα στα έργα του και καλύπτει όλο τον πίνακα. Έτσι τα παιδιά έδωσαν ονόματα στα έργα τους και προσπάθησαν να καλύψουν όλο το Α4.

 Σπηλιά

άνθρωπος και λουλούδια

ένα σπίτι

ένα δέντρο κάτω από μαύρο ουρανό

σπίτι και λουλούδια

μαγεμένα κύματα

τέρας

ηλίανθοι

κήπος με δέντρα

ηφαίστειο

διάστημα

ζώο

γυναίκα κάτω από ουράνιο τόξο

Τι θα γινόταν αν δεν είχαμε χρώματα;. Για να το καταλάβουν καλύτερα σχεδίασα δύο ίδια "σχολεία". 


Το ένα το βάψαμε με χρώματα και το άλλο το βάψαμε μαύρο.


Ποιο μας αρέσει ποιο πολύ; Γιατί;

Χρωματιστό σχολείομαύρο σχολείο
Παίξαμε με τα χρώματα. Τους έβαλα καρτέλες με τα χρώματα κάτω στο πάτωμα και έπρεπε να ψάξουν σε όλη την τάξη να βρουν και να ταξινομήσουν όποιο αντικείμενο θέλουν.
Ας τα μετρήσουμε κιόλας να δούμε ποια είναι τα πιο πολλά.Και .... νικητής είναι το Κίτρινο χρώμα.

Μαθαίνω τα ονόματα των χρωμάτων


Στον πίνακα αναφοράς τα παιδιά προσπαθούν να βρουν και να ταιριάσουν τη σωστή λέξη.


και αφού το κάνουν, ξεχωρίζουμε τα χρώματα σε ομάδες με βάση το αρχικό τους γράμμα.
Στη συνέχεια, έχω καρτέλες έτοιμες γυρισμένες ανάποδα με διάφορα αντικείμενα χωρισμένα σε χρώματα, κόκκινο, κίτρινο, γαλάζιο, πράσινο. Τα παιδιά παίρνουν μία καρτέλα και πρέπει να τη βάλουν στο σωστό χρώμα.

Ώρα για παραμύθια


Διαβάσαμε πρώτα τον Ελμερ τον πολύχρωμο ελέφαντα. Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα του Έλμερ και ποιο στοιχείο του χαρακτήρα του είναι αυτό που τον χαρακτηρίζει. Κατόπιν φτιάξαμε το δικό μας ελέφαντα και προσπάθησαν να σκεφτούν ποιο στοιχείο τους ξεχωρίζει από τους άλλους.
Επόμενο παραμύθι το "Παραμύθι με τα χρώματα" του Α. Κυριτζόπουλου ή αλλιώς γιατί έφυγε το ουράνιο τόξο. Αφού το διαβάσαμε τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες την κόκκινη, την κίτρινη, τη γαλάζια και την πράσινη και κάθε ομάδα, ανέλαβε να ζωγραφίσει κάτι από το παραμύθι.
Συγχρόνως είχα ένα βιβλίο από την κινητή βιβλιοθήκη "ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ". Στο τέλος είχε το παραμύθι "η ιστορία του ουράνιου τόξου". Το διαβάσαμε και αφού βάλαμε δικά μας στοιχεία, σας το παρουσιάζουμε:


Κάναμε ουράνια τόξα και τα πήραν σπίτι τους για να στολίζουν το δωμάτιό τους.


Τέλος, συζητήσαμε και γράψαμε Τι είναι κόκκινο; Τι είναι πράσινο; Τι είναι κίτρινο, γαλάζιο, ροζ, μωβ, μαύρο κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου