Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΑΑΑΑΤΑ!!

Φθινόπωρο χωρίς φρούτα δε γίνεται. Ποια όμως είναι τα φρούτα του φθινοπώρου; Τα ξέρουμε; Ποια άλλα φρούτα γνωρίζουμε; Αυτά κι άλλα πολλά έλαβαν δράση τον τελευταίο καιρό στο νηπιαγωγείο μας.
Πρώτα λοιπόν πρέπει να δούμε ποια φρούτα ξέρουμε
Κατόπιν συγκεντρωθήκαμε στα φθινοπωρινά φρούτα και τι ξέρουμε γι αυτά

Πάμε λοιπόν να τα γνωρίσουμε κι από κοντά.


Αφού τα δοκιμάσαμε ας καταγράψουμε ποια μας άρεσαν

Σύμφωνα με τον πίνακα σε κανένα παιδί δεν άρεσε ο Λωτός (δεν έχουνε άδικο).

Κατόπιν σε πίνακα αναφοράς τοποθετούμε την καρτέλα με το όνομα του κάθε φρούτου.Βλέπουμε το βιβλίων των φρούτων


Στον υπολογιστή είδαμε πολλές εικόνες φρούτων και μέσα από τους πίνακες ζωγραφικής που δανείστηκα από τη συνάδελφο κ. Ανθή Ζήση http://dreamskindergarten.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7.html  η οποία έχει κάνει μία απίστευτη συλλογή από φρούτα συζητήσαμε για το ποια φρούτα βλέπουμε, συγκρίναμε τους πίνακες και την τεχνική τους, ξεχωρίσαμε ποιοι δείχνουν φθινοπωρινά φρούτα, διαλέξαμε ποιοι πίνακες μας άρεσαν.

Προσπαθήσαμε κι εμείς λοιπόν να ζωγραφίσουμε φρούτα.Και αφού είπαμε πολλά θεωρητικά ας παρατηρήσουμε τα φρούτα πάνω στα δέντρα τους. Το χωριό μας έχει πολλά δέντρα κι έτσι δε δυσκολευτήκαμε να βρούμε όλα τα φθινοπωρινά φρούτα.Μπορώ να ενώσω κάθε δέντρο με τον καρπό του; Άσκηση στο πρόγραμμα Kidspiration


Φύλλο εργασίας φρούτο - χρώμα - όνομα. Τα παιδιά βάφουν τα φρούτα με το σωστό τους χρώμα και δίπλα γράφουν το όνομά του βλέποντας τον πίνακα αναφοράς.

Ενώνω τις γραμμές για να σχηματίσω τα φρούτα και τα βάφω στο σωστό τους χρώμα

Ώρα για παιχνίδια 
Λόττο με φρούταΠαιχνίδι με τα μήλα μιας και μήλα υπάρχουν πολλά. 
Μήλο ολόκληρο - μήλο δαγκωμένο - μήλο φαγωμένο. 
Από το μεγάλο στο μικρό. Είναι ένα παλιό παιχνίδι διάταξης από τη σειρά Ηλιοτρόπιο.

Ομαδικές δραστηριότητες
Τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις ομάδες και η κάθε μια αναλαμβάνει να φτιάξει ένα φθινοπωρινό δέντρο. Έχουμε λοιπόν μηλιά, αχλαδιά, σταφυλιά (έτσι το είπαν)
Σε χαρτί του μέτρου ζωγράφισα τα δέντρα και η κάθε ομάδα έκανε τα φρούτα του δέντρου της με τα φύλλα του. Τα ζωγράφισαν, τα έκοψαν τα κόλλησαν.


Το τελικό αποτέλεσμαΜια ιδέα που πήρα από το Pinterest. Το δέντρο των καλών λόγων και έργων
Το δέντρο μας είναι μια μηλιά που θα γεμίζει μηλαράκια κάθε φορά που κάποιο παιδί κάνει μια καλή πράξη ή λέει κάτι καλό για τους άλλους. Ήδη βάλαμε τα δύο πρώτα μήλα.

Και αφού κουραστήκαμε πολύύύύ είπαμε να χαλαρώσουμε. Μήλο μου κόκκινο λοιπόν και χορός και τραγούδι. Το τραγούδι είναι από το youtube https://www.youtube.com/watch?v=EfGXDepEpKw