Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Οι πρώτες μέρες στο σχολείο είναι αφιερωμένες στη γνωριμία μεταξύ των παιδιών διαφορετικών πολιτισμών, γλωσσών και κουλτούρας. Παιδιά τα οποία δεν έχουν ξαναπάει σχολείο (παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο σε προνήπια), δεν έχουν επαφή με άλλες κοινωνικές ομάδες και ζουν σε αυστηρό οικογενειακό πλαίσιο. Σκοπός μας είναι να τα κάνουμε να αισθανθούν όσο μπορούν πιο άνετα, να νιώσουν ευχάριστα, να καταλάβουν ότι δεν ήρθαν σε κάτι "κακό" , αλλά ότι σ΄ αυτό που ήρθαν είναι ένα ευχάριστο περιβάλλον από το οποίο θα πάρουν και θα δώσουν πολλά.. Τα παιχνίδια γνωριμίας λοιπόν κατέχουν τον πρώτο και κυρίαρχο λόγο. Παίρνοντας ιδέες από πολλές συναδέλφους προσάρμοσα κάποια από αυτά στη δική μου τάξη.

Σκύλος και γάτα: Μια ιδέα που πήρα από το ιστολόγιο της κ. Καλλιόπης Παπουτσάκη http://www.popi-it.gr/nipiagogos-taxi/nipia-prosarmogi/pareoyla-protes-meres/
Είμαστε στον κύκλο και το σκυλάκι (λούτρινο) κυνηγάει το γατάκι (επίσης λούτρινο). Σκοπός του παιχνιδιού να μη βρεθούν στα χέρια του ίδιου παιδιού.Αερόστατο: ένα μεγάλο πανί γίνεται αερόστατο. Βάζουμε επάνω του ένα μαλακό παιχνίδι - ζωάκι και προσέχουμε να μην πέσει κάτω.

Kαρδιά με παλάμες: μια ιδέα που πήρα από το ιστολόγιο Νηπιαγωγός με φαντασία  http://vakatsarou.blogspot.gr/2014/09/2.html

ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Μετά από αρκετό καιρό απραξίας, ξεκούρασης, άγχους (λόγω Πανελλαδικών εξετάσεων) προετοιμασίας ήρθε η ευλογημένη μέρα του αγιασμού. Ευτυχώς για μένα εξακολουθώ να βρίσκομαι στο ίδιο σχολείο με διαφορετικά τερατάκια κάθε φορά. Σίγουρα δεν μπορώ να πω ότι κάθε χρονιά ξεκινά το ίδιο γιατί όλα είναι διαφορετικά. Διαφορετικά παιδιά, διαφορετική τάξη (την αλλάζω κάθε χρονιά, έτσι για να μη βαριέμαι). Φέτος η τάξη έχει 13 παιδιά, 5 χριστιανά και 8 μουσουλμάνους. Την ημέρα του αγιασμού ήρθαν όλοι. Άλλες χρονιές, πιο παλιά δεν είχαμε τη χαρά να τους έχουμε όλους. Βέβαια καθόταν στο βάθος και δε συμμετείχαν, αλλά όλοι περίμεναν τη στιγμή που θα μπούμε στην τάξη να κάνουμε την πρώτη γνωριμία. Καλό αυτό. Ξεκινάμε με καλούς οιωνούς.

Ημέρα αγιασμού με το συστεγαζόμενο δημοτικό και παρουσία γονέων και δασκάλων