Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2014

ΜΥΡΙΣΑΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!!!!!!!

Άρωμα Χριστουγέννων παντού. Στους δρόμους, στις βιτρίνες, στις διαφημίσεις (πάνω α' όλα), στο σπίτι, στο σχολείο, στις τάξεις. Εμείς βέβαια λόγω σύνθεσης πληθυσμού δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Πιο πολύ χειμωνιάτικες κατασκευές και πρωτοχρονιάτικες. Έτσι ξεκινήσαμε και φέτος.
Η πρώτη μας κατασκευή έχει σχέση με τους κύκλους. Κύκλοι - χιονάνθρωποι. Να κάνουμε και επανάληψη σχημάτων ταυτόχρονα.
Μεγάλος κύκλος - μικρός κύκλος. Βάλαμε και κορδελίτσα για να το κρεμάσουν στο δέντρο.

Μια εργασία που μου αρέσει είναι οι χιονάνθρωποι με τα γράμματα του ονόματός τους. Κάθε παιδί παίρνει την καρτέλα του και πολλούς άσπρους κύκλους. Κάθε κύκλος και ένα γράμμα. Και ένα κύκλος για το κεφάλι. Κατόπιν κολλάει τα γράμματα για να συνθέσει το όνομά του. Φέτος για να τους δυσκολέψω τους έβαλα να αρχίσουν από το τελευταίο γράμμα. Δεν μπορώ να πω ότι αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες.και λίγο χιόνι για ντεκόρ.

Μαθαίνω τους αριθμούς με τις μπάλες του Χριστουγεννιάτικου δέντρου

Πάνω σε ένα έλατο που έχω πλαστικοποιήσει τα παιδιά καλούνται να τοποθετήσουν κόκκινες μπάλες όσες λέει το ζάρι που ρίχνουν. Σήμερα στην αρχή δούλεψαν όλοι μαζί αλλά επειδή οι μεγάλοι τα ήξεραν και άρχισαν να βαριούνται τους έδωσα άλλο δέντρο και ένα ζάρι με τους αριθμούς από το 6-7 και εγώ έμεινα με τους μικρούς και τους αριθμούς από το 1 έως το 5. ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

Πριν από λίγες μέρες ήταν η παγκόσμια μέρα ανακύκλωσης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο πληροφόρησης Κομοτηνής Europe Direct διοργάνωσε μια έκθεση εικαστικών συνθέσεων για τα νηπιαγωγεία χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά. Και αφού από την ημέρα του προγράμματος "ΝΑΙ! Ανακυκλώνω. Ανακυκλώνω σωστά;" μιλάμε συνέχεια για την ανακύκλωση ψάχνοντας να βρούμε το σήμα της σε οτιδήποτε μπαίνει μέσα στην τάξη, είπαμε να πάρουμε μέρος κι εμείς. Προτάσεις λοιπόν για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ακούστηκαν πολλές: να κάνουμε το εργοστάσιο ανακύκλωσης. Απορρίφθηκε γιατί πίστευαν ότι δεν μπορούσαν να το κάνουν επειδή ήταν μεγάλο. Είπαν να κάνουμε τον μπλε κάδο με κουτάκια γάλακτος. Τους φάνηκε μικρό. Να κάνουμε τη θάλασσα είπε ένας άλλος. Συνεχίστηκε για αρκετή ώρα (δε μιλούσαν φυσικά όλα). Στο τέλος ο Κ. είπε να κάνουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Θυμόταν τά περσινά δεντράκια που είχαμε κάνει και μόλις είχαν στολίσει στο σπίτι. Η απάντηση; ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙιι.
Ξεκινάμε λοιπόν. Με τι να το κάνουμε; Άδειασαν όλο το μανάβικο προσπαθώντας να βρουν τι θα ταίριαζε καλύτερα. Άνοιξαν τα συρτάρια που κρατάμε τα άχρηστα υλικά (ρολά υγείας, κορδέλες, καπάκια, χαρτιά, κομμάτια από κάνσον κλπ. όλοι τα ξέρετε) και προσπαθούσαν να βρουν πώς θα το κάνουν. Με λίγη βοήθεια αποφασίστηκε να χρησιμοποιήσουν ρολά, περιοδικά, καπάκια.
Οι ομάδες έτοιμες και ξεκινήσαμε.
Η μια ομάδα έκοβε περιοδικά, η άλλη έβαφε ρολά και η τρίτη ζωγράφιζε καπάκια. Όταν στέγνωσαν τα ρολά ήρθε η ώρα της συναρμολόγησης. Κάθε ομάδα έπαιρνε τα υλικά της και πάνω σε ένα κομμάτι φελιζόλ (το είχα βάψει εγώ) κολλούσαν με ατλακόλ τα δικά τους στοιχεία.
ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.