Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η αναφορά μας στην εθνική μας γιορτή ξεκίνησε μέσα από το παραμύθι της Ε. Φακίνου "τα ελληνάκια". Έτσι θέσαμε το χρονικό πλαίσιο εκείνης της εποχής. Εξιστορήσαμε με λίγα λόγια τα γεγονότα, εξηγήσαμε λέξεις όπως αγάς, επανάσταση, παράδοση, επικεντρωθήκαμε στα ρούχα που φορούσαν κλπ. Ζωγραφίσαμε το παραμύθι, κάναμε κι εμείς τις δικές μας παραδοσιακές ποδιές.

Κατασκευή παραδοσιακής ποδιάς.Τα τσαρουχάκια μας

 Στη συνέχεια μέσα από τις σελίδες του βιβλίου "Ιστορία του Ελληνικού έθνους" μάθαμε για το πώς ξεκίνησε η επανάσταση, για τους ήρωες, τις μάχες, τα όπλα τους, για τις σημαίες της επανάστασης.'


Μαθαίνω τα όπλα τους. Έφερα από το σπίτι ένα όπλο αντίκα που έχω κι έτσι τα παιδιά το περιεργάστηκαν, το έπιασαν στα χέρια τους, πρόσεξαν τα σκαλίσματα, είδαν με πιο μοιάζει από τις φωτογραφίες και έμαθαν πώς το λένε.
Ζωγραφίζω τους ήρωες. 
Τις ζωγραφιές τις πήραμε από εδώ http://35odimotikoperisteriou.blogspot.gr/2014/02/1821_12.html


Μαθαίνοντας το τραγούδι "10 παλικάρια στήσανε χορό" για τη γιορτούλα μας αναγνώρισαν τα ονόματα των ηρώων και έμαθαν για τον Θεόφιλο, το ζωγράφο της λαϊκής μας παράδοσης. Είδαμε πίνακές του στο διαδίκτυο και προσπάθησαν να ζωγραφίσουν σαν αυτόν.

Ζωγραφίζω σαν τον Θεόφιλο
Και όλα αυτά πήραν τη θέση τους στο σκηνικό της γιορτούλας μας. Μικρό και λιτό σαν τη γιορτή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου