Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ

Συνεχίζοντας την ενότητα του χειμώνα έπρεπε να μιλήσουμε και για τα χειμωνιάτικα ρούχα. Πόσο χοντρά είναι, από τι είναι φτιαγμένα (μαλλί, βαμβάκι), τι φοράμε εμείς στο σχολείο ή όταν βγαίνουμε έξω κλπ. Φοράνε μικροί μεγάλοι τα ίδια ρούχα;

Παιχνίδι λοιπόν για να τα μάθουμε. Μέσα από καρτέλες τα παιδιά έπρεπε να ξεχωρίσουμε τα ρούχα του μπαμπά, της μαμάς και του παιδιού (ανεξαρτήτου εποχής).



Κατόπιν χωρίστηκαν σε 3 ομάδες από 4 παιδιά. Η κάθε μια διάλεξε μια καρτέλα μαμά, μπαμπάς, παιδί και έπρεπε να συμπληρώσει τα ρούχα που της αντιστοιχούν. 





Και μέσα από όλες τις καρτέλες έπρεπε να ξεχωρίσουν μόνο τα ρούχα του χειμώνα και να τα κάνουμε μια ξεχωριστή ομάδα.

Μάθαμε λοιπόν τις ονομασίες τους και από τι είναι καμωμένα. Αλλά από πού παίρνουμε το μαλλί; Από πού το βαμβάκι; Το βαμβάκι ήταν εύκολο. Όλοι οι γονείς είναι αγρότες και ασχολούνται με την καλλιέργεια του βαμβακιού. Μέσα λοιπόν από τις προσωπικές τους εμπειρίες αλλά και από φωτογραφίες από το διαδίκτυο και φιλμάκια από το youtube 
κατανόησαν τη σειρά επεξεργασίας και την πορεία ενός υφάσματος.
Το μαλλί όμως ήταν δύσκολο. Κάποια παιδιά ήξεραν ότι το παίρνουμε από τα ζώα, αλλά δεν είχαν ιδέα από ποιο ζώο. Έτσι ξεκίνησε η προσέγγιση και μέσα από το Άγιο διαδίκτυο κάποια πράγματα ξεκαθάρισαν. 
Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συνάδελφο Μυρτώ από τα  
για τα πολύ ωραία βιντεάκια της. 
Στο σχολείο έχουμε παιδικούς αργαλειούς κι έτσι ήμασταν κι εμείς έτοιμοι να κάνουμε το υφαντό μας. Αλλά πρώτα ας το κάνουμε με χάρτινους αργαλειούς για να μάθουμε.  Πρώτα τα παιδιά έβαψαν με κηρομπογιές χρωματιστές λωρίδες. Κατόπιν τις έκοψαν και ξεκίνησαν να περνάνε τις λωρίδες σε προκατασκευασμένο "αργαλειό". Έγιναν τέλεια υφαντά.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου