Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ...

Χειμώνα συνέχεια. Κάνοντας το ιστόγραμμα του χειμώνα ανακαλύψαμε ότι  πολλά παιδιά αναφέρθηκαν στον καιρό. Στο μυαλό μου βέβαια ήταν να μάθουμε να αναλύουμε τα σημαδάκια του καιρού από το καθημερινό ημερολόγιο. Η ερώτηση ρουτίνας "τι καιρό κάνει;" έπρεπε να αποκτήσει νόημα.

Το ιστόγραμμα του χειμώνα

Έτσι κάναμε ένα ξεκαθάρισμα σε όσα είπαν και είχαν σχέση με τον καιρό. Κατόπιν κάναμε ένα διαφορετικό ιστόγραμμα βάσει του οποίου θα ψάχναμε να βρούμε τα στοιχεία εκείνα που καθορίζουν τον καιρό.

Κάποια παιδιά γνωρίζουν ότι μερικοί γονείς (όντας αγρότες) ενημερώνονται για τον καιρό από το κινητό τους. Η επόμενη ερώτηση
"Κυρία το δικό σας το κινητό δείχνει τον καιρό'";
Ναι, τον έδειχνε.
Είδαμε λοιπόν ότι είχε το σημαδάκι "ήλιος με σύννεφα" και 12 βαθμούς.
"Γιατί λέει δώδεκα κυρία";
Γιατί τόσους βαθμούς έχουμε σήμερα η αφελής απάντηση. Και τι είναι οι βαθμοί;
Κάπου εδώ ξεκίνησε η περιήγηση στο διαδίκτυο.
Το πρώτο πράγμα που είδαμε είναι ένα δελτίο καιρού από το You Tube. Παρατηρήσαμε το χάρτη της Ελλάδας, είδαμε τα σημαδάκια που έχει, τη θερμοκρασία, τα βελάκια των ανέμων και ακούσαμε την κυρία στο δελτίο πώς περιγράφει τον καιρό της επόμενης μέρας.
Κατόπιν μπήκαμε στο site http://www.okairos.gr/ και είδαμε στους χάρτες καιρού για την Ελλάδα και τον κόσμο. Ενθουσιάστηκαν όταν η εφαρμογή αρχίζει να "τρέχει" αλλάζοντας για την κάθε ώρα και μέρα.
Εξηγήσαμε στο θερμόμετρο ότι όσο πιο πολύ κόκκινο δείχνει τόσο περισσότερη ζέστη κάνει ενώ όταν είναι λίγο το κόκκινο κάνει κρύο. Διάβασαν τους βαθμούς στο θερμόμετρο (0, 10, 20, 30). Εξηγήσαμε ότι έχει και τους ίδιο βαθμούς όταν έχει κρύο αλλά με μια γραμμούλα μπροστά για να τους ξεχωρίζουμε.
Σε μια παιδική εγκυκλοπαίδεια που έχει το δημοτικό βρήκαμε τον τόμο για τον καιρό και τις εποχές. Συνδέσαμε τον ήλιο και τις εποχές με τον καιρό. Όσο πιο κοντά είναι ο ήλιος τόσο περισσότερο ζέστη κάνει. Εξηγήσαμε πολλά, είδαμε φωτογραφίες καιρικών φαινομένων, ακούσαμε τους ήχους που κάνουν πάλι από το YouTube.
Στην ηλεκτρονική Kidepaideia υπάρχει ένας τόμος (ο 1ος) που αναφέρεται στη γη. Εκεί ανακαλύψαμε παιχνίδια του καιρού τα οποία και παίξαμε.
Το θέμα φαινόταν να τους είχε συνεπάρει. Έτσι όταν πρότεινα να παίξουμε κι εμείς "το μετεωρολόγο", η απάντηση ήρθε αυθόρμητα ΝΑΙΙΙΙΙ. Και πρώτος και καλύτερος ο Κωνσταντίνος. Η τηλεόραση είναι από τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Δημοτικού. Ήταν έτοιμο το σκηνικό λοιπόν.


Μας λέει τι καιρό κάνει στον κόσμο

Τα θερμόμετρα δείχνουν διάφορες θερμοκρασίες

Δείχνει τι καιρό κάνει στην περιοχή μας (Κομοτηνή)

  Η θερμοκρασία είναι 30 βαθμοί

Αλλού έχει ήλιο και αλλού σύννεφα

Ενώ στη Θεσσαλονίκη;

22 Βαθμοί

Κάπου αλλού έχει 11 και συννεφιά με ήλιο.
 Η Μπουσρά πάλι επειδή δεν μπορούσε να μας εξηγήσει καλά, έβαλε τις εικόνες με τα σύμβολα και μας έλεγε κάθε φορά ποιο σημαδάκι χρησιμοποιούσε.


Και επειδή δεν πρόλαβαν όλοι, αποφασίσαμε να αφήσουμε την τηλεόραση στην τάξη μας και από την επόμενη μέρα το παιδί που έχει υπηρεσία θα μας λέει το "Δελτίο Καιρού".

2 σχόλια: